Kaplamalar

Epoksi Kaplamalar

Self Levelling Epoksi Kaplama Bitron Elektromekanik Sipil Insaat Manisa

EPOKSİ NEDİR?

Epoksi iki bileşenli reçinedir. Bileşenler karıştırılmadan önce bal kıvamındadırlar. Epoksi reçine, betona, çeliğe ve ahşaba çok iyi yapışmaktadır. Uygun oranlarda karıştırıldıktan belli bir süre sonra reaksiyona girerek malzeme sertleşir. Reaksiyon başka bir deyişle kür süresi ortam sıcaklığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ortam sıcaklığı ile kürlenme süresi arasında ters orantı vardır. Birleşimin sertleştikten sonra tekrar eski haline gelmesi mümkün değildir.

İnşaat mühendisliği alanında epoksi kaplamalar daha çok mevcut betonu korumak için uygulanmaktadır. Mevcut kaplamanın aşınmasını, dış etkenlerden korunmasını, kırılmasını, kimyasal etkiler karşısında zarar görmesini, tozumasını vb. engellemek veya en aza indirmek amacı ile epoksi kaplama uygulamaları yapılmaktadır. Epoksi kaplanan alanlarda, sıvı emilimi ve tozuma olmaz. Hijyeniktir ve temizliği kolaydır. İstenilen renkte epoksi kaplama veya epoksi boya uygulaması yapılabilir.

İngilizce epoxy kelimesi Türkçe epoksi olarak kullanılmaktadır.

Epoksi malzeme, yapısal güçlendirme uygulamalarında da kullanılmaktadır. Filiz ekilmesi (ankraj), karbon elyaf ve karbon plaka uygulamalarında epoksi reçineleri kullanıyoruz. Epoksi malzeme genel olarak; mükemmel yapışma, kimyasal ve ısı direnci, mekanik dayanım ve elektriksel yalıtım özellikleriyle bilinir. Modifiye edilerek elektrik iletkenliği gerektiren alanlarda da kullanılmaktadır. Yüksek ısı yalıtımı veya elektronik uygulamalar için yüksek elektrik direnci ile kombine ısı iletkenliği sunan varyasyonları da mevcuttur. Epoksi reçine rüzgar türbini rotor bıçakları üretiminde de kullanılır. Havacılık sektöründe de, fiber malzemelerin güçlendirilmesinde yapısal malzeme olarak kullanılmaktadır.

izban arin yapi epoksi boya 16 1

Endüstriyel Zeminlerde Epoksi Boya veya Epoksi Kaplama Uygulamaları:

Çok çeşitli epoksi kaplama uygulamaları yapmaktayız. İhtiyaçlara ve özgün koşullara bağlı olarak yapılacak olan epoksi uygulamasını belirlemek gerekmektedir, aksi taktirde ya pahalı bir uygulama yapmış oluruz ya da ihtiyaçlarımızı karşılamayacak, kısa sürede zarar görecek bir kaplamamız olur. Nasıl bir uygulama yapacağımıza karar vermek için aşağıdaki başlıklar önemlidir:

  • Epoksi kaplama veya epoksi boya uygulaması yapılması düşünülen zeminin durumu,
  • Epoksi uygulama yapılacak alan veya alanların kullanım amacı/amaçları,
  • Araç trafiği olup olmadığı ve yoğunluğu, varsa kullanılan araçların lastik mi yoksa metal tekerlekli mi oldukları,
  • Çeşitli kimyasal etkilerin varlığı,
  • Yüksek sıcaklık etkisi varlığı,
  • Kaymazlık beklentisi,
  • Hijyen beklentisi,
  • Uygulama süresi,
  • Müşterinin görsel ve diğer beklentileri,
  • İşletmeye özgün diğer koşullar.

Bu değişkenler dikkatlice incelenerek uygulama çeşidi belirlenecektir. Aşağıda belli başlı epoksi kaplama uygulama çeşitleri maddeler halinde verilmiştir. Uygulama üzerine tıklayarak uygulama detaylarını inceleyebilirsiniz.

pepsi cola fruko mesrubat forklift yollari puruzlu epoksi cizgi 1

Epoksi Zemin Kaplama Uygulama Notları:

  • Epoksi kaplama uygulamaları kesinlikle uzman ve deneyimli ekipler tarafından yapılmalıdır.
  • Epoksi boya veya epoksi kaplama yapılmış zeminler parlak görünürler. Kaplama veya boya yapılmadan önce zeminde görmediğimiz sıkıntılar, ondülasyonlar, çukur veya yükseltiler, zeminin epoksi kaplanmasından sonra ışığın geldiği yöne de bağlı olmakla birlikte çok daha belirgin hale gelirler. Özellikle görselliğin ön planda olduğu geniş alanlarda bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. Epoksi reçineler diğer kaplama malzemeleri-seramik, karo, granit, mermer-gibi çok fazla tanınmadığı için, uygulama öncesi beklentilerle uygulama gerçeklerinin örtüştürülmesi gerekir.
  • Yüzey hazırlığı, epoksi kaplama veya boya öncesi yapılması gereken en önemli iştir. Bu işlem de çok titiz bir şekilde yapılmalıdır.
  • Donmuş, ıslak veya nemli alanlarda epoksi kaplama uygulaması yapılmadan önce gerekli önlemler alınmalıdır.
  • Sertleştirici ve reçinenin karıştırma kurallarına uyulmalıdır, ayrıca unutulmamalıdır ki; sıcaklığa bağlı olarak kısıtlı bir sürede karışımı işlemek gerekmektedir.
  • Karışım kabında piriz almaya başlayan malzeme uygulanmamalıdır.
  • Bileşenlerin oranları önemli olduğundan, tam set karışım yapılmayacak ise hassas tartı kullanılmalıdır.
incekaralar holding otopark multilayer epoksi kaplama izmir 04

Epoksi Kaplamalar Çok Geniş Bir Uygulama Alanına Sahiptir:

Gıda üretim tesisleri, endüstriyel üretim tesisleri, havaalanları, alışveriş merkezleri, hastaneler, entegre büyükbaş hayvan çiftlikleri, tekstil fabrikaları, ilaç fabrikaları, süt sağım ve sağmal üniteleri, elektrik santralleri, depolar, yükleme boşaltma alanları, kontrol odaları, battery odaları, soyunma odaları, duşlar, otoparklar, kimyasal depolama alanları, montaj alanları, oto galeri, gösteri alanları, okullar, boyahane ve bakım üniteleri, otoparklar, forklift yolları pürüzlendirme, şişeleme hatları, fırınlar, mandıralar, lokantalar, paketleme hatları, mutfaklar, soğutucular, işleme alanları, şarap evleri, laboratuvarlar, temiz odalar, steril odalar, sınıflar, kafeteryalar, mekanik odalar, dinlenme odaları, hemşire odaları, hasta odaları, clean room, amelyathaneler, restoranlar, süper marketler, forklift yolu pürüzlendirme, kulis, stadyumlar, medya merkezleri, fitness merkezleri, müşteri karşılama alanları, müzeler, servis alanları ve benzeri tesislerde, betonun aşınma, darbe ve kimyasal dayanımını arttırmasından ötürü zemin kaplaması olarak kullanılmaktadır.

En çok merak edilen konulardan birisi de epoksi fiyatlarıdır. Epoksi fiyatının belirlenmesi için bir çok değişkenin bilinmesi gerekmektedir. Öncelikle nasıl bir uygulama yapılacağı belirlenecek, buna göre de epoksi uygulama fiyatı yani maliyet ortaya çıkacaktır.

Etiketler: Epoksi, epoksi kaplama, epoksi astar, epoksi nedir, izmir epoksi kaplama, otopark zemin kaplama, epoksi zemin kaplama teknik şartnamesi, sika, antistatik epoksi kaplama

Başa dön tuşu